ogórki jako grzyby na zimę

20 min
8 porcji
Ogórki jako grzyby na zimę
Stefany Jablonski, stock.adobe.com
0

Postępuj zgodnie z tymi zaleceniami, a otrzymasz ogórki jako grzyby. Aby to zrobić, możesz użyć skręconych i przerośniętych warzyw. Po prostu odetnij twardą skórkę i usuń rdzeń z nasionami. Jeśli warzywa wydzielają dużo soku, nie trzeba dodawać wody.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • czosnek - 50 g
  • Sezam - 1 art.
  • nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
  • czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • Olej roślinny - 60 ml
  • ocet - 60 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 60 g
  • woda - 400 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ogórki w małe kółka.

Dodaj olej, sezam, przyprawy, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wymieszaj, przykryj i odstaw na 3 godziny.

Wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Dodaj ocet, smaż przez kolejne 2 minuty i wyłącz ogrzewanie.

Ułóż ogórki w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy