desery 13.07.2023

parzona pastylka jabłkowa

10 godz. 30 min.
3 porcje
Parzona pastylka z jabłek
Volha, stock.adobe.com
0

W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Charakterystyczną cechą parzonej pasty jabłkowej jest to, że owoce są najpierw gotowane, a dopiero potem puree z blendera. W procesie oprócz cukru można dodać wanilinę, skórkę z cytryny i mielony anyż.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i łodygi.

Zmiel, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Włóż do głębokiej patelni, dodaj cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.

Dodaj zmielony cynamon i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.

Rozłóż mus jabłkowy warstwą o grubości około 1 cm i susz przez 8-10 godzin w piekarniku w temperaturze 60 stopni.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy