desery 22.01.2022

ciasto & 171; czerwony aksamit & 187;

3 godz. 0 min.
10 porcji
Ciasto z czerwonego aksamitu
san_ta, stock.adobe.com
0

Wiele moich przyjaciół piecze teraz popularne ciasto z czerwonego aksamitu. Mam też jeden przepis na ten modny deser. Ogólnie proces gotowania można określić jako prosty, ale długi. Spróbuj gotować, a dowiesz się dlaczego!

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier.

Dodaj olej roślinny, barwnik spożywczy, jajka, śmietanę i śmietanę.

Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 15 minut.

Wlej jedną trzecią ciasta do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przenieś gotowe ciasto do ostygnięcia na ruszt.

Powtórz procedurę jeszcze dwa razy, piecząc kolejne dwie części ciasta.

Schłodzone ciasta zawiń osobno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Połącz schłodzoną śmietanę, cukier i zmiękczone mascarpone, ubij mikserem.

Przykryj miskę kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Wyjmij ciasta z lodówki, odetnij skórki i nierówności.

Rozdrobnij skrawki do miękiszu.

Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując każde ciasto kremem. Obficie posmaruj wierzch kremem.

Posyp przygotowane okruchy bokami i wierzchołkami ciasta, pozostawiając wolną przestrzeń na wierzchu w małym kółku. Pozostaw gotowe ciasto w lodówce na 4-5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy