desery 13.07.2023

lody porzeczkowe w domu

15 min
4 porcje
Lody porzeczkowe w domu
natalia5555, stock.adobe.com
0

Lody sprzedawane w sklepie często przerażają składem i ceną. Lepiej nauczyć się samodzielnie przygotowywać zimny deser w domu. Proponuję zacząć od najprostszego przepisu. Do lodów porzeczkowych potrzebne będą jagody, śmietana i mleko skondensowane.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel czarną porzeczkę w blenderze.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć nasiona i skórki.

Wymieszaj puree porzeczkowe ze skondensowanym mlekiem.

Schłodzoną śmietanę ubij mikserem elektrycznym na miękkie szczyty.

Dodaj półfabrykat z porzeczkami i dobrze wymieszaj.

Włóż do kokilki i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 40 minut wyjmuj lody z lodówki i dokładnie wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy