desery 25.07.2023

Sernik z mascarpone

2 godz. 0 min.
6 porcji
Sernik z mascarpone
san_ta, stock.adobe.com
0

Większość ciasta powietrznego to nadzienie serowe. Do jego przygotowania stosuje się różne produkty mleczne. Być może najpopularniejszą opcją jest sernik z mascarpone. Gładka struktura włoskiego sera doskonale uzupełnia delikatny deser.

Składniki

dla podstawy:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Dodaj jajko, stopione masło i zagnieść ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Wyjmij z lodówki, podgrzewaj przez 15-20 minut, a następnie rozwałkuj ciasto na średnicę przygotowanej formy.

Włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć papierem do pieczenia i przykryć fasolą. Piec 15 minut w 200 stopniach.

Wyjmij z piekarnika, usuń papier z fasolą.

Połącz mascarpone, śmietanę, cukier i wanilinę.

Ciągle ubijając masę, dodawaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ubijaj wszystko razem przez 3-5 minut.

Włóż do formy z upieczoną podstawą i spłaszcz.

Piec 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 150 stopni. Nie wyjmuj gotowego sernika z mascarpone z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy