desery 14.07.2023

śmietana z jagodami

1 godz. 15 min.
6 porcji
Śmietana z jagodami
Kathleen, stock.adobe.com
0

Proponuję przygotować kolejną ciekawą wersję ulubionego deseru. Tym razem będziemy piec śmietanę z jagodami. Deser okazuje się pyszny i tak piękny, że z dumą można go postawić na stole nawet przed ważnymi gośćmi.

Składniki

do testu:
  • mąka - 200 g
  • twaróg - 150 g
  • mleko - 100 ml
  • Olej roślinny - 100 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 1 art.
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
do nalewania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz twaróg, mleko, masło i cukier puder.

Dodaj sodę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wymieszaj.

Rozłóż formę o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia.

Ułóż ciasto na dnie, lekko ubijając i formując wysokie boki.

Ubij jajka z cukrem pudrem.

Dodaj śmietanę, mąkę i wymieszaj.

Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Wlej śmietanę do formy z przygotowaną podstawą i piecz przez 50-60 minut w 180 stopniach.

Nie wyjmuj gotowej śmietany z jagodami z piekarnika, dopóki nie ostygnie całkowicie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy