desery 22.01.2022

Tiramisu z kremem pistacjowym

40 min
8 porcji
Tiramisu z kremem pistacjowym
TTLmedia, stock.adobe.com
0

Zazwyczaj tiramisu gotuje się szybko, ale ten przepis zajmie więcej czasu. Pistacje należy dokładnie oczyścić ze skorupy i łuski. Do tego deseru potrzebujesz również termometru kulinarnego. Wskaże dokładną temperaturę syropu cukrowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę ze 150 g cukru i doprowadź do temperatury 120 stopni.

Wlej syrop do miski z pistacjami i wymieszaj. Powinny być pokryte skórką cukrową.

Zmiel schłodzone pistacje w blenderze na pastę.

Ubij śmietanę z pozostałym cukrem, aż zgęstnieje.

Dodaj mascarpone, pastę pistacjową i dobrze wymieszaj.

Zanurz każde ciastko w kawie na kilka sekund.

Posmaruj spód talerza kremem i ułóż jeden rząd ciastek.

Dodaj grubą warstwę kremu i ponownie ułóż ciasteczka. Powtarzaj czynności, aż deser osiągnie odpowiednią wysokość.

Posmaruj obfitą warstwą kremu, grubo posyp kakao i wstaw na noc do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy