desery 22.01.2022

Mus dyniowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Mus dyniowy
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Lekki, przewiewny i uroczy deser do herbaty z przyprawami! Uwielbiam podawać mus dyniowy w ładnych filiżankach, ozdobiony cynamonem i listkami mięty. Dobra opcja na co dzień i na świąteczny stół. A dynia na pewno nie zniknie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój obraną dynię w dużą kostkę, włóż do formy i piecz przez około pół godziny w 180 stopniach.

Gdy dynia trochę ostygnie, zmiel ją blenderem, aż będzie gładka. Dodaj cynamon i imbir.

Rozpuść żelatynę w kilku łyżkach śmietany zgodnie z instrukcją.

Wymieszaj pozostałą śmietanę z cukrem i podgrzej, aż się rozpuści. Wlej tam żelatynę i podgrzej wszystko razem do około 60 stopni.

Wymieszaj śmietanę z puree z dyni, wlej mus do filiżanek, szklanek lub kokilek i wyślij do lodówki.

Stwardnieje po około 3-4 godzinach, ale zwykle zostawiam na noc.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy