desery 23.11.2022

Mochi z lodami

45 min
10 porcji
Mochi z lodami
perminoffa, stock.adobe.com
0

Mochi z lodami to popularny, niezwykły i, jak dla mnie, idealny zimny deser w gorącym sezonie. Do nadzienia najlepiej nadają się lody pistacjowe, czekoladowe, waniliowe lub zwykłe lody. Wybierz według własnego gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyjmij lody z zamrażarki i pozwól im trochę stopić się w temperaturze pokojowej. Następnie łyżką uformuj 10 małych kulek, włóż je do foremki do lodu i odeślij z powrotem do zamrażarki.

Połącz mąkę i wodę w misce, mieszaj do uzyskania konsystencji pasty, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeśli zdecydujesz się zrobić kolorowe mochi, w tym momencie Dodaj do ciasta barwnik spożywczy.

Przykryj miskę ciasta folią spożywczą, włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty(maksymalna moc). Następnie usuń folię, zmiażdż ciasto i wyślij do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30 sekund, ponownie zmiażdż.

Przykryj stół folią spożywczą, posyp skrobią kukurydzianą. Rozłóż lekko schłodzone ciasto i lekko spłaszcz łyżką, obficie posyp skrobią. Podziel ciasto na 10 tortilli.

Uformuj mochi: umieść gałkę lodów na środku każdej tortilli, Zamknij ciasto i uformuj je w schludny Okrągły kształt.

Mochi z lodami trzymaj w zamrażarce przed podaniem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy