desery 13.07.2023

pianki z derenia

35 min
4 porcje
Marshmallow z derenia
irina2511, stock.adobe.com
0

Jeśli zamrozisz jagody, możesz użyć tego przepisu o każdej porze roku. Pianki z derenia są piękne, smaczne i przewiewne. Deser ma subtelny jagodowy smak i subtelne nuty cierpkości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Dereń na patelni, dodaj 100 ml wody i gotuj przez 20 minut.

Przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z musem jabłkowym, białkami jaj i 200 g cukru. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 5-7 minut.

W małej kadzi połącz gorącą wodę, agar-agar i pozostały cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Wymieszaj syrop z białkiem i puree owocowym. Ubijaj mikserem elektrycznym przez 1-2 minuty.

Za pomocą strzykawki do ciasta i specjalnej dyszy umieść pianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Oddziel gotowe pianki z derenia od papieru i połącz parami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy