miękki dżem z pigwy

2 godz. 0 min.
5 porcji
Miękki dżem z pigwy
0

Miękki dżem z pigwy to opcja, którą każdy pokocha. Pachnący dżem będzie chciał jeść tylko łyżką. Nie zauważysz, jak stanie się Twoim ulubionym. Przygotuj pigwę na zimę w tej odmianie.

Składniki

  • pigwa - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 4 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj pigwę. Dobrze opłucz owoce, odetnij skórę. Podziel na 4 części, usuń środek i pokrój na kawałki.

Napełnij pigwę wodą i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, aby owoce stały się miękkie.

Dodaj cukier do pigwy, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Wyłącz dżem i pozostaw go na jeden dzień.

Gotuj dżem 4 razy, zagotuj i wyłącz. Po 5 godzinach powtarzamy ponownie.

Ostatni raz gotujemy dżem przez 15 minut, wlewamy do słoików i zwijamy. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy