desery 10.11.2022

Panna cotta z brzoskwiniami

30 min
6 porcji
Panna cotta z brzoskwiniami
MarcoBagnoli Elflaco, stock.adobe.com
0

Włoska Panna Cotta to w zasadzie gotowana słodka śmietana o smaku waniliowym. Piękno deseru polega na tym, że można go urozmaicić ogromną liczbą odmian. Panna Cotta nabierze szczególnie delikatnego smaku, jeśli zostanie ugotowana ze świeżymi brzoskwiniami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj brzoskwinie, obierz, usuń pestkę, pokrój średniej wielkości.

Przygotuj brzoskwinie w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę żelatyny.

Przecier brzoskwiniowy wlać do przezroczystych szklanek (nieco mniej niż pół szklanki) i wysłać do lodówki w celu zestalenia.

Podczas gdy część owocowa twardnieje, przygotuj Panna Cotta.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić do pęcznienia.

Do śmietany dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj, podpal i zagotuj. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

Śmietanę zdjąć z ognia, dodać mleko i spęcznioną żelatynę. Dobrze wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.

Ostrożnie wlej powstałą masę do szklanek na warstwę brzoskwini.

Wyślij szklanki deseru do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Udekoruj gotową Panna Cotta plasterkami brzoskwini i świeżą miętą.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy