desery 13.07.2023

pastylka & 171; Solony Karmel & 187;

6 godz. 20 min.
2 porcje
Pastila
Irena Lulina, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz niezwykłe kombinacje smaków? Następnie przygotuj pastylkę "Solony Karmel". Do pracy potrzebujesz patelni z grubym dnem, papieru do pieczenia i produktów z listy. Deser można suszyć w suszarce elektrycznej, w piekarniku lub bezpośrednio na słońcu.

Składniki

  • śmietana (33% tłuszczu) – 350 ml
  • masło - 70 g
  • cukier - 350 g
  • sól morska - 1 łyżeczka
  • woda - 90 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na małej patelni wymieszaj wodę z cukrem.

Na małym ogniu zagotuj i gotuj, aż będzie ciemnobrązowy. Nie ma potrzeby mieszania syropu.

Dodaj masło i dopiero potem wymieszaj.

W osobnej misce zagotuj śmietanę.

Na patelni z syropem dodaj gorącą śmietanę i sól.

Gotuj masę na małym ogniu przez 7-10 minut.

Rozłóż grubą masę na dnie blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Optymalna grubość warstwy 0,5-1 cm.

Suszyć przez 6 godzin w piekarniku w temperaturze 65 stopni przy uchylonych drzwiach.

Oddziel pastylkę od papieru, pokrój i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy