desery 16.07.2023

Sernik Japoński

1 godz. 35 min.
6 porcji
Japoński sernik
olefteyeo, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz przewiewne desery i nie boisz się trudności, zrób japoński sernik. To zaskakująco smaczne i delikatne ciasto na bazie jajek i serka śmietankowego. Piec go w łaźni wodnej w niskiej temperaturze przez co najmniej 1 godzinę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ser śmietankowy i masło.

Umieść w łaźni wodnej i podgrzewaj, aż masa będzie gładka. Przenieś miskę na stół.

Podziel jajka na białka i żółtka.

Żółtka dodawaj pojedynczo do miski z mieszanką masła, ciągle ubijając mikserem.

Dodaj przesianą mąkę, wanilinę i dobrze wymieszaj.

Przetrzyj ciasto przez sito, aby usunąć wszystkie ciała stałe.

Dodaj skórkę i sok z cytryny, ponownie ubij mikserem.

Ubij białka z cukrem pudrem na ostre szczyty.

Wymieszaj masę białkową z głównym półfabrykatem.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy.

Umieść formę z ciastem w większej formie i napełnij ją do dwóch trzecich ciepłą wodą.

Piec japoński sernik przez 70 minut w 160 stopniach. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wyłącz piekarnik, lekko otwórz drzwi i nie wyjmuj ciasta przez 30 minut. W przeciwnym razie może spaść lub pęknąć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy