desery 14.11.2022

ciasto Bento & 171; czerwony aksamit & 187;

2 godz. 40 min.
4 porcje
Ciasto Bento
irina2511, stock.adobe.com
0

Ciasto Bento czerwony aksamit to niesamowity plusk smaków, połączenie kremowego nadzienia serowego z konfiturą jagodową wykonaną z wiśni, malin, truskawek lub innych jagód. Dzielę się z Tobą przepisem, abyś mógł zrobić ten deser w domu!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Najpierw przygotuj biszkopt. Aby to zrobić, weź kefir o temperaturze pokojowej, wlej go do miski i wymieszaj z sodą, odstaw na 5 minut.

Gdy kefir stoi, wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia ciasta, sól i kakao.

Dodaj trochę ubite jajka, olej roślinny do kefiru. Dokładnie wymieszaj i wlej barwnik, aby ciasta nabrały jasnoczerwonego koloru, którego potrzebujemy.

Wymieszaj płynną masę z suchymi składnikami, możesz wyciszyć trzepaczką, aby wszystko dobrze się wymieszało.

Podziel ciasto na dwie części. Użyj pierścieni kształtujących do pieczenia. Wlej połowę ciasta do każdego pierścienia i wyślij do nagrzanego piekarnika do 170°C na 30-35 minut.

Podczas pieczenia ciasta przygotuj konfiturę jagodową i krem. Do konfitury wymieszaj jagody i cukier na patelni. Gotuj syrop przez kilka minut, a gdy się zagotuje, dodaj do niego skrobię kukurydzianą wcześniej rozcieńczoną 2 łyżkami.l wody. Dokładnie wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i odstaw do ostygnięcia.

W przypadku kremu ubij śmietanę, cukier puder i ser śmietankowy na gładką masę.

Gdy biszkopt ostygnie, wyjmij go z formy, pokrój na pół i złóż ciasto. Połóż krem twarogowy na biszkopcie, wlej konfiturę z jagód na środek, połóż drugą część biszkoptu na wierzchu i powtórz jeszcze raz.

Nałóż cienką warstwę kremu na wierzch, posyp czerwoną kruszonką i udekoruj wierzch świeżymi jagodami i gałązką mięty.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy