desery 07.02.2022

ciasto suflet waniliowy

1 godz. 15 min.
14 porcji
Ciasto z sufletem waniliowym
karepa, stock.adobe.com
0

Domowy deser zrobiony z miłością jest o wiele smaczniejszy i oczywiście zdrowszy niż jakiekolwiek słodycze ze sklepu. Dziś proponuję wypróbować ciekawy przepis na najdelikatniejsze ciasto sufletowe. Gotowanie zajmuje ogólnie kilka godzin.

Składniki

na biszkopt:
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 100 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 4 art.
  • sól - na czubku noża
  • cukier puder (do posypania) – 2 art.
dla sufletu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą masę.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 35 minut w 175 stopniach.

Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 15 minut.

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek.

Ubij żółtka z cukrem na biało.

Dodaj mąkę, mleko, mieszaj do uzyskania gładkości i podgrzej w łaźni wodnej. Nie doprowadzaj do wrzenia!

Dodaj esencję waniliową, ubite masło i dobrze ubij mikserem z dużą prędkością.

Schłodzone białka ubij na ostre szczyty.

Dodaj spuchniętą żelatynę i wymieszaj.

Delikatnie wymieszaj masę żółtek i białek.

Pokrój biszkopt na dwa ciasta o tej samej grubości.

Połóż pierwsze ciasto na dnie dzielonej formy, wlej suflet i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.

Ostrożnie połóż drugie ciasto biszkoptowe na wierzchu i ponownie Wyślij do lodówki na 1,5 godziny.

Wyjmij gotowe ciasto z dzielonej formy i posyp cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy