desery 22.01.2022

budyń twarogowy z rokitnikiem

50 min
6 porcji
Budyń twarogowy z rokitnikiem
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Szukasz prostego przepisu na deser? Radzę przygotować pyszny budyń twarogowy z rokitnikiem. Taka uczta jest chętnie spożywana przez dorosłych i dzieci. Zamiast mąki używa się kaszy manny, więc ciasto należy pozostawić na 10 minut.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel białka od żółtek i ubij z cukrem na ostre szczyty.

Przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu budyń będzie bardziej miękki i przewiewny.

Wymieszaj semolinę, skrobię, śmietanę, wanilinę, twarożek i żółtka. Pozostaw masę na 10 minut, aby semolina puchła.

Porcjami dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

Nasmaruj formę masłem, włóż masę twarogową i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.

Schłodzić gotowy budyń, odwrócić i ostrożnie wyjąć z formy. Dodaj rokitnik i liście mięty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy