desery 22.01.2022

profiteroles z kremem

45 min
8 porcji
Profiteroles z kremem
8H, stock.adobe.com
0

Wielu waha się przed gotowaniem profiteroles. Niektórzy uważają ciasto kremowe za trudne, inni boją się procesu pieczenia. W rzeczywistości oba są bardzo proste. Przekonaj się sam na przykładzie tego przepisu na profiteroles z kremem!

Składniki

do testu:
  • mąka - 180 g
  • masło - 100 g
  • jaja kurze - 5 sztuk
  • woda - 180 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, dodaj pokrojone na kawałki masło, sól i cukier. Gotuj wszystko razem przez 5 minut i zdejmij z ognia.

Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Ciasto lekko ostudzić i ubić mikserem, dodając po jednym jajku. Masa powinna być gruba i błyszcząca.

Za pomocą worka do szprycowania ułóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem.

Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Połącz żółtka, mąkę, cukier i esencję waniliową.

Wlej gorące mleko i ubij mikserem, aż będzie gładkie.

Rozgrzej masę przez 5 minut na małym ogniu, wyłącz i ostudź.

Wypełnij gotowe profiteroles schłodzoną śmietaną. Możesz to zrobić za pomocą strzykawki do ciasta lub łyżki.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy