desery 19.07.2023

kwaśna śmietana

1 godz. 30 min.
4 porcje
Kwaśna śmietana
azonman, stock.adobe.com
0

Creme Fraiche – to samo domowe ciasto, które każdy robi inaczej. Mam też kilka zupełnie odmiennych przepisów, a jednym z nich chcę się z wami dzisiaj podzielić. To krucha śmietana, która z natury przypomina nieco sernik.

Składniki

dla podstawy:
  • masło - 200 g
  • mąka - 300 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • proszek do pieczenia ciasta - 1.5 łyżeczka
  • cukier - 0.5 szklanki
do nalewania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj zimne masło.

Dodaj pozostałe składniki i szybko zagniataj ciasto.

Rozwałkuj go w cienką warstwę i ułóż podstawę śmietany w formie. Zrób wysokie boki z ciasta.

Ubij mikserem wszystkie składniki do nalewania.

Wlać na podstawę i piec śmietanę w piekarniku przez 50-60 minut w 180 stopniach.

Pozwól mu trochę ostygnąć w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy