desery 14.07.2023

śmietana na patelni ze śmietaną

30 min
5 porcji
Śmietana na patelni ze śmietaną
ld1976,stock.adobe.com
0

Latem często gotuję śmietanę na patelni z kwaśną śmietaną. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć dwóch patelni, ale wtedy musisz bardzo szybko toczyć ciasta. Polecam wezwać kogoś do pomocy, ponieważ trudno będzie poradzić sobie z zadaniem w pojedynkę.

Składniki

do testu:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj śmietanę z sodą i cukrem.

Dodaj wanilinę, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto.

Podziel na 6-8 części, uformuj kulki i złóż w misce. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozwałkuj każdą kulkę ciastem i przebij widelcem w kilku miejscach.

Smażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.

Usmaż jedno ciasto bardziej niż zwykle, a następnie pokrusz wałkiem do ciasta. Ta kruszonka posłuży jako dekoracja deseru.

Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilinę, dobrze ubij mikserem.

Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.

Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp okruchami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy