desery 13.11.2022

Panna cotta z dynią

4 godz. 20 min.
6 porcje
Panna cotta z dynią
joanna wnuk, stock.adobe.com
0

Jesień zachwyca nas bogatymi owocami, wśród których znajduje się Dynia. Jeśli zwykłe przepisy panna cotta z jagodami już cię nudzą, oferujemy nowy wyjątkowy przepis. Ten deser zaskoczy Cię delikatnością, pikantnym smakiem dyni i subtelnym aromatem wanilii.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię ze skóry i nasion. Pokrój w drobną kostkę, dodaj wodę i cukier. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Zmiksuj dynię blenderem.

Wymieszaj puree z dyni z mlekiem i śmietaną. Dobrze ubij trzepaczką, aby masa stała się trochę przewiewna

Namocz żelatynę w 75 ml wody, włóż do łaźni wodnej i poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź trochę i dodaj do puree ze śmietaną.

Połóż folię spożywczą na dnie miski, aby łatwiej wyjąć deser. Napełnij miskę kremową masą dyniową i wstaw do lodówki na 2 godziny, aż całkowicie zgęstnieje.

Podawaj Panna Cotta, dekorując deser listkami mięty.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy