desery 19.07.2023

pastylka żurawinowa

6 godz. 0 min.
4 porcje
Pastila żurawinowa
All, stock.adobe.com
0

Klasyczna pastila była popularna nawet w klasztorach starożytnej Rosji. W ten sposób można było zachować jagody i owoce na nadchodzący sezon, a ponadto można je było spożywać na czczo. Jedną z tradycyjnych opcji była pastylka żurawinowa. I łatwo zrozumieć, dlaczego! Bardzo smaczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel żurawinę blenderem i przetrzyj przez sito według uznania.

Dodaj cukier i gotuj puree przez 5-7 minut po ugotowaniu.

Rozłóż go cienką warstwą na naoliwionych tackach suszarki.

Suszyć pastylkę przez około 6 godzin w temperaturze 50 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy