desery 14.07.2023

PP ciasto Rydzyk

1 godz. 0 min.
4 porcje
PP ciasto Rydzyk
Radko, stock.adobe.com
0

Dzisiaj mamy w planie PP ciasto Rydzyk. Ugotujemy go z miodem, stewią, mąką ryżową i innymi przydatnymi produktami. Deser okaże się nie gorszy niż oryginał, a pod względem cech jakościowych pod wieloma względami nawet go przekroczy.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka lekko wstrząsnąć stewią, solą i płynnym miodem, umieścić w łaźni wodnej.

Gdy masa się nagrzewa, ubij ją mikserem na średniej prędkości.

Przenieś miskę na stół, dodaj sodę, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy.

Dodaj mąkę w małych porcjach i wymieszaj. W rezultacie ciasto powinno być grube i elastyczne.

Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Z każdego przedmiotu rozwałkuj cienkie ciasto, przenieś na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 5 minut w 180 stopniach.

Usmaż jedno ciasto większe niż zwykle, połóż na desce i rozgnieć wałkiem do ciasta.

Zetrzyj żółtka ze skrobią i wanilią.

Wlej połowę mleka i mieszaj, aż będzie gładkie.

Wymieszaj pozostałe mleko ze stewią i zagotuj na małym ogniu.

Ciągle mieszając, wlej drobny strumień obrabianego przedmiotu z żółtkami. Gotuj do pożądanej gęstości.

Zbierz ciasto PP Ryzhik, smarując ciasta schłodzoną śmietaną.

Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp przygotowanym okruchem. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy