desery 08.02.2022

ciasto czekoladowe z pralinami

1 godz. 40 min.
12 porcji
Ciasto czekoladowe z pralinami
photocrew, stock.adobe.com
0

Przygotowanie takiego ciasta zajmuje dużo czasu. Piecze się różne ciasta, przygotowuje się praliny i krem czekoladowy. Ale ostatecznie wysiłek jest nagradzany niesamowitym wynikiem! Radzę przygotować składniki z wyprzedzeniem, a wtedy będzie łatwiej.

Składniki

do ciast czekoladowych:
na biszkopt:
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 100 g
  • cukier - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 CZ. l.
do kremu:
do polewy czekoladowej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

W łaźni wodnej podgrzej śmietanę i połamaną na kawałki czekoladę

W osobnej misce połącz ubite białka, cukier puder, skrobię i mąkę migdałową.

Włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Pokrój powstałe ciasto na dwie identyczne części.

Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Osusz orzechy laskowe na patelni i posiekaj w blenderze.

Rozpuść cukier na patelni, dodaj orzechy laskowe i wyłącz po 1 minucie.

Umieść powstałą masę na papierze do pieczenia i ostudź.

Karmelizowane orzechy laskowe można zmielić, dobrze ugniatając wałkiem do ciasta.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach.

Połącz bitą śmietanę, czekoladę i karmelizowane orzechy laskowe.

Włóż ciasto biszkoptowe do dzielonej formy, a następnie czekoladę. Posmaruj grubą warstwą praliny.

Ponownie ułóż ciasto czekoladowe na wierzchu i posmaruj pralinami. Wyślij ciasto do lodówki na 1,5 godziny.

Na małej patelni połącz cukier i kakao.

Dodaj mleko i stopione masło. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć.

Wyjmij ciasto z formy i polej schłodzoną polewą czekoladową.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy