desery 08.02.2022

Tort & 171; Miodowy&187;

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto miodowe
san_ta, stock.adobe.com
0

W mojej rodzinie ciasto miodowe jest po prostu uwielbiane przez wszystkich, więc staram się je często przygotowywać. Mam kilka przepisów na służbie, ale zwykle używam tego. Jest prosty i zrozumiały, proporcje i sekwencja działań są zapamiętywane za pierwszym razem.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 500 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • miód - 4 art.
  • masło - 120 g
  • cukier - pół szklanki
  • sól - na czubku noża
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło i miód w kąpieli wodnej.

Dodaj cukier, sól, jajka i mieszaj, aż się połączą.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Podziel go na 5 części, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozwałkuj każdy kawałek, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 5 minut w 180 stopniach.

Jeśli pozwala na to grubość gotowych ciast, pokrój je w poprzek na dwa jeszcze cieńsze półfabrykaty.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią.

Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy