desery 20.07.2023

jagodowe pianki

45 min
4 porcje
Jagodowe marshmallows
Maryna Voronova, stock.adobe.com
0

Jagodowe pianki to przyjemność, ponieważ jagoda ma dużo pektyny, a jej kwaskowatość doskonale równoważy słodycz przysmaku. Domowe pianki jagodowe to moja ulubiona uczta na herbatę, a dziś chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel jagody blenderem.

Zagotuj puree 2 razy na małym ogniu i przetrzyj przez sito.

Dodaj 100 g cukru, mieszaj, aż się rozpuści i pozwól puree ostygnąć pod folią.

Ubij puree mikserem z białkiem, aż będzie puszyste.

Wymieszaj wodę, agar-agar i 200 g cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut.

Kontynuując ubijanie masy białkowej, wlej syrop cienkim strumieniem.

Ułóż pianki na folii za pomocą strzykawki do ciasta i pozostaw do zestalenia.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy