desery 07.02.2022

ciasto Czeremchowe z kremem maślanym

1 godz. 20 min.
12 porcji
Ciasto Czeremchowe z kremem maślanym
evgeniakis, stock.adobe.com
0

Ten deser jest często pieczony na Sachalinie, Syberii i Kamczatce. To tam rośnie Czeremcha w dużych ilościach. Jagody powinny być suszone i mielone. Klasyczny przepis wykorzystuje śmietanę, ale bardziej podoba mi się krem maślany.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej zmieloną czeremchę, aby pozbyć się nasion.

Zalej czeremchę gorącym mlekiem, przykryj i zawiń ręcznikiem na 2 godziny.

Na patelni z czeremchą dodaj lekko ubite jajka, ciepły kefir, cukier, sodę i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przykryj dzieloną formę pergaminem, posmaruj olejem. Wlać ciasto i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Schłodzić gotowe ciasto i pokroić w poprzek na 5-6 identycznych części.

Zmiękczone masło ubić z cukrem pudrem i esencją waniliową.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem maślanym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy