desery 13.07.2023

lody miętowe

25 min
4 porcje
Lody miętowe
sriba3, stock.adobe.com
0

Być może trudno jest tak szybko zapamiętać deser bardziej odpowiedni na letnie upały. Lody miętowe doskonale orzeźwiają, zachwycają delikatnym smakiem i cudownym aromatem. Na tej samej zasadzie można gotować z tarhuna, melisą i suszonymi kwiatami lawendy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj miętę i włóż do rondla z mlekiem.

Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zaparzać pod przykryciem przez 1 godzinę.

Odcedź mleko przez podwójną warstwę gazy.

Ubij żółtka osobno z cukrem na puszystą białą masę.

Umieść mleko miętowe w łaźni wodnej, dodaj masło i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

Wlej ubite żółtka cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia!

Schłodzić do temperatury pokojowej, wlać do przygotowanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy