desery 22.01.2022

klasyczny przepis na śmietanę

1 godz. 10 min.
10 porcji
Klasyczny przepis na śmietanę
Alena Bogdanova, stock.adobe.com
0

Chcesz słodyczy? Przygotuj najdelikatniejszą śmietanę. Istnieje wiele ciekawych opcji na ten pyszny deser, ale proponuję dzisiaj wypróbować klasyczny przepis. Delikatny i przewiewny, przypomina nieco popularny sernik.

Składniki

  • mąka - 3 szklanki
  • jaja kurze - 4 kawałki
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 200 g
  • śmietana - 450 g
  • masło (zimno) – 200 g
  • sól - 0,25 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia ciasta i wymieszaj.

Dodaj masło starte na tarce. Rozetrzyj masę rękami, aż utworzy się okruchy.

Dodaj 1 lekko ubite jajko i zagnieść miękkie ciasto.

Rozwałkuj ciasto do takiego rozmiaru, aby można było całkowicie przykryć formę i pozostawić boki o wysokości 7 centymetrów.

Nasmaruj formę masłem, posyp mąką i ułóż półfabrykat ciasta.

Ubij śmietanę z cukrem i resztą jajek.

Wlej powstałą mieszaninę do formy z ciastem i wyślij na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy