Podstawą sernika może być prawie każdy ser i sfermentowane produkty mleczne. Najważniejsze są proporcje, równowaga smaku – a także osiągnięcie idealnej tekstury. Mam dobry przepis na sernik ze śmietaną, którym chętnie się z Tobą podzielę.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 400 g
- masło - 170 g
- śmietana (25%) – 700 g
- jagody - 1 garść
- cukier - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- skrobia - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Złóż gazę w 3-4 warstwach, ułóż śmietanę i zawieś na 4-5 godzin, aby uzyskać nadmiar serwatki.
Wymieszaj gęstą śmietanę trzepaczką z cukrem i skrobią. Dodaj jajka pojedynczo i ponownie wymieszaj.
Zmiel ciasteczka w blenderze, wymieszaj ze stopionym masłem i ubij podstawę do formy. Uformuj boki.
Wlać śmietanę i posypać jagodą.
Piecz sernik przez około 40 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni, ostudź i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy