desery 12.12.2022

Panna cotta z malinami

2 godz. 0 min.
8 porcji
Panna cotta z malinami
Nadia Kowalska, stock.adobe.com
0

Panna cotta z malinami to wszechstronny deser, który nadaje się na każde wakacje i na każdy dzień. Kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Z reguły używam malin, ale możesz wziąć dowolne jagody, które masz w ogrodzie lub w zamrażarce.

Składniki

dla panna cotta:
dla galaretki malinowej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz żelatynę. Weź tyle wody, ile jest wskazane na opakowaniu i namocz w nim żelatynę. Odłóż na bok, aby puchł.

Włóż śmietanę do ognia. Dodaj cukier waniliowy i cukier, dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować, natychmiast zdjąć z ognia.

Wymieszaj śmietanę z żelatyną, wymieszaj i wlej do szklanek. Wyślij pierwszą warstwę do lodówki, aby zestaliła się i ugotowała drugą.

Zabij Maliny w blenderze. Wymieszaj z wodą i cukrem i podpal.

Podczas gotowania malin przygotuj drugą porcję żelatyny. Zrób to samo, co za pierwszym razem.

Gdy maliny się zagotują, zdejmij je z ognia, ostudź trochę i dodaj żelatynę. Dodaj drugą warstwę do Panna Cotta i wstaw do lodówki do zestalenia.

Podczas serwowania udekoruj deser świeżymi jagodami.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy