Panna cotta z malinami to wszechstronny deser, który nadaje się na każde wakacje i na każdy dzień. Kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Z reguły używam malin, ale możesz wziąć dowolne jagody, które masz w ogrodzie lub w zamrażarce.
Składniki
- śmietana (33%) – 500 ml
- cukier - 100 g
- cukier waniliowy - 15 g
- żelatyna - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz żelatynę. Weź tyle wody, ile jest wskazane na opakowaniu i namocz w nim żelatynę. Odłóż na bok, aby puchł.
Włóż śmietanę do ognia. Dodaj cukier waniliowy i cukier, dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować, natychmiast zdjąć z ognia.
Wymieszaj śmietanę z żelatyną, wymieszaj i wlej do szklanek. Wyślij pierwszą warstwę do lodówki, aby zestaliła się i ugotowała drugą.
Zabij Maliny w blenderze. Wymieszaj z wodą i cukrem i podpal.
Podczas gotowania malin przygotuj drugą porcję żelatyny. Zrób to samo, co za pierwszym razem.
Gdy maliny się zagotują, zdejmij je z ognia, ostudź trochę i dodaj żelatynę. Dodaj drugą warstwę do Panna Cotta i wstaw do lodówki do zestalenia.
Podczas serwowania udekoruj deser świeżymi jagodami.