Opcji gotowania Oliviera jest tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie przepis według własnych upodobań. Możesz nawet zrobić sałatkę dietetyczną bez kiełbasy. W przeciwnym razie zestaw produktów pozostaje niezmieniony: jajka, ziemniaki, marchew, groszek i ogórki.
Składniki
- ziemniaki (gotowane) – 3 kawałki
- marchew (gotowane) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- zielony groszek (puszka) – 1 puszka
- majonez (chudy) – 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Zieleń (do dekoracji) – kilka listków
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jedno jajko na pół i pokrój kilka cienkich plasterków z połowy ogórka obieraczką do warzyw. Wszystko to pójdzie do dekoracji gotowego Oliviera.
Pokrój ziemniaki, marchewkę, pozostałe jajka i ogórki w drobną kostkę.
Zielony groszek opłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz na ręczniku papierowym.
W głębokiej misce połącz ziemniaki, jajka, marchewkę, ogórki i zielony groszek.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i chudy majonez. Delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką, aby uniknąć zmiażdżenia warzyw.
Ułóż Oliviera partiami na talerzach za pomocą pierścienia do gotowania. Udekoruj połową jajka, plasterkami ogórka i ziołami.