
Ucho w domu nie jest gorsze od ogniska. Plus to świetny sposób na wykorzystanie głowy ryby pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Spróbuj zrobić tę aromatyczną zupę o delikatnym słodkawym smaku bulionu rybnego.
Składniki
- Karp (Głowa dużej ryby) – 1 szt.
- marchew - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- ziemniaki - 5 szt.
- jaja kurze (gotowane) – 4 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- sól - 2 łyżeczka
- czarny pieprz - do smaku
- Zieleń - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz głowę karpia pod bieżącą wodą, usuń skrzela. Zanurz głowę ryby w rondlu z zimną wodą, dodaj 1 obraną cebulę, zagotuj na dużym ogniu, usuń piankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion przez 20 minut. Sól do smaku.

Obierz marchewki i ziemniaki, grubo posiekaj.

Po określonym czasie usuń cebulę i głowę ryby z bulionu, dodaj warzywa, zagotuj. Sól do smaku, dodaj czarny pieprz i liść laurowy.

Aby ucho było grube i bogate, podczas gotowania zmiażdż warzywa w bulionie za pomocą popychacza. Usuń mięso z gotowanej głowy ryby i dodaj do garnka z zupą.

Posiekaj ugotowane jajka nożem i dodaj do garnka z zupą. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Następnie zdejmij patelnię z uchem z ognia i pozostaw na chwilę pod pokrywką.

Podawaj gorące ucho, obficie posypane posiekanymi świeżymi ziołami.
