pierwsze dania 11.06.2023

ucho z głowy karpia w domu

40 min
8 porcji
Ucho z głowy karpia w domu
0

Ucho w domu nie jest gorsze od ogniska. Plus to świetny sposób na wykorzystanie głowy ryby pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Spróbuj zrobić tę aromatyczną zupę o delikatnym słodkawym smaku bulionu rybnego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz głowę karpia pod bieżącą wodą, usuń skrzela. Zanurz głowę ryby w rondlu z zimną wodą, dodaj 1 obraną cebulę, zagotuj na dużym ogniu, usuń piankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion przez 20 minut. Sól do smaku.

Ucho z głowy karpia w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz marchewki i ziemniaki, grubo posiekaj.

Ucho z głowy karpia w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Po określonym czasie usuń cebulę i głowę ryby z bulionu, dodaj warzywa, zagotuj. Sól do smaku, dodaj czarny pieprz i liść laurowy.

Ucho z głowy karpia w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Aby ucho było grube i bogate, podczas gotowania zmiażdż warzywa w bulionie za pomocą popychacza. Usuń mięso z gotowanej głowy ryby i dodaj do garnka z zupą.

Ucho z głowy karpia w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Posiekaj ugotowane jajka nożem i dodaj do garnka z zupą. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Następnie zdejmij patelnię z uchem z ognia i pozostaw na chwilę pod pokrywką.

Ucho z głowy karpia w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Podawaj gorące ucho, obficie posypane posiekanymi świeżymi ziołami.

Ucho z głowy karpia w domu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy