Grzyby w puszkach są ozdobą każdego świątecznego stołu. Proponuję gotować marynowane masło na zimę. Ten przepis jest dość prosty i nie wymaga sterylizacji. Do konserwacji bierz tylko świeżo zebrane grzyby, w których jesteś pewien 100%
Składniki
- Maślanka - 2 kg
- woda - 1 L
- ocet (9%) – 120 ml
- czosnek - 3 ząbki
- Goździk - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- liść laurowy - 6 szt.
- sól - 4 CZ. l.
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z ziemi i piasku, zdejmij skórę z czapek, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój duże okazy na kawałki, małe marynujemy w całości.
Zagotuj przygotowane grzyby, dodaj sól i gotuj przez 20 minut, usuwając pianę. Następnie wrzuć do durszlaka.
Obierz czosnek i grubo posiekaj.
Wlej 1 litr wody do rondla, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i goździki, zagotuj solankę.
We wrzącej solance umieść masło i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. 5 minut przed gotowaniem dodaj ocet.
Umieść czosnek i liść laurowy na dnie wcześniej przygotowanych sterylnych słoików. Napełnij słoiki do góry wrzącymi olejkami solankowymi. Zwiń słoiki, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia. Zaleca się przechowywanie marynowanych masła w chłodnym, ciemnym miejscu.