Rzodkiewka po koreańsku to chrupiąca, aromatyczna azjatycka przekąska o pikantnym słodko-kwaśnym smaku. Przygotowanie nie jest trudne i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych. Rzodkiewki podawaj w stylu koreańskim jako przystawkę, sałatkę lub dodatek do dań mięsnych i rybnych
Składniki
- rzodkiewka - 1,2 kg
- Chili - 1 strąk
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 400 ml
- ocet (9%) – 60 ml
- mielona kolendra - 2 art.
- papryka (mielona) – 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 2 CZ. l.
- sól - 2 łyżeczka
- cukier - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rzodkiewki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim.
Papryczki chili obierz i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek.
W osobnym pojemniku wymieszaj olej roślinny, czosnek, czarny pieprz i paprykę, wymieszaj.
W misce połącz startą rzodkiewkę i chili. Zalej marynatą, dodaj ocet, sól, cukier i kolendrę. Wymieszaj i wyślij do lodówki na 6-8 godzin.
Następnie włóż rzodkiewkę wraz z powstałym sokiem do wcześniej wysterylizowanych słoików, dobrze ubij i przykryj pokrywkami.
Umieść puste słoiki w rondlu do sterylizacji, wlej wodę na Ramiona słoików i sterylizuj przez 30 minut we wrzącej wodzie.
Następnie zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj słoiki rzodkiewki w stylu koreańskim w chłodnym, ciemnym miejscu.