rzodkiewka po koreańsku na zimę

1 godz. 30 min.
6 porcji
Rzodkiewka po koreańsku na zimę
mnimage, stock.adobe.com
0

Rzodkiewka po koreańsku to chrupiąca, aromatyczna azjatycka przekąska o pikantnym słodko-kwaśnym smaku. Przygotowanie nie jest trudne i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych. Rzodkiewki podawaj w stylu koreańskim jako przystawkę, sałatkę lub dodatek do dań mięsnych i rybnych

Składniki

  • rzodkiewka - 1,2 kg
  • Chili - 1 strąk
  • czosnek - 1 Głowa
  • Olej roślinny - 400 ml
  • ocet (9%) – 60 ml
  • mielona kolendra - 2 art.
  • papryka (mielona) – 2 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 2 CZ. l.
  • sól - 2 łyżeczka
  • cukier - 2 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rzodkiewki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim.

Papryczki chili obierz i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek.

W osobnym pojemniku wymieszaj olej roślinny, czosnek, czarny pieprz i paprykę, wymieszaj.

W misce połącz startą rzodkiewkę i chili. Zalej marynatą, dodaj ocet, sól, cukier i kolendrę. Wymieszaj i wyślij do lodówki na 6-8 godzin.

Następnie włóż rzodkiewkę wraz z powstałym sokiem do wcześniej wysterylizowanych słoików, dobrze ubij i przykryj pokrywkami.

Umieść puste słoiki w rondlu do sterylizacji, wlej wodę na Ramiona słoików i sterylizuj przez 30 minut we wrzącej wodzie.

Następnie zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj słoiki rzodkiewki w stylu koreańskim w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy