Istnieją różne sposoby na zachowanie ulubionego zielonego groszku. W tym bez sterylizacji. Dzisiaj podzielę się właśnie taką opcją. Wielokrotnie pomagał mi latem, kiedy nie chcę długo stać nad puszkami w środku upalnego dnia.
Składniki
- zielony groszek - 1 kg
- woda - 1 L
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj groszek przez 5 minut we wrzącej wodzie, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Umieść groszek w słoikach poparzonych wrzącą wodą. Zalej wrzącą wodą.
Zamknij pokrywki, pozostaw na 10 minut i spuść tę wodę.
Ponownie zagotuj z solą i cukrem, dodaj kwas cytrynowy i ponownie wlej groszek.
Zwiń przedmiot na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy