półfabrykaty na zimę
09.02.2023
tkemali ze śliwki wiśniowej i pomidorów na zimę
1 godz. 20 min.
4 porcje
Istnieją dziesiątki przepisów tkemali, a wśród nich nie można wyróżnić jednego uniwersalnego. Każdy ma swoje sekrety i subtelności, tak jak w przypadku każdej charakterystycznej narodowej potrawy o bogatej historii. Tym razem przygotujemy tkemali ze śliwki wiśniowej i pomidorów.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- cebula - 300 g
- pietruszka - 1 pęczek
- bazylia - 1 pęczek
- Goździk - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 CZ. l.
- musztarda - 1 łyżeczka
- cukier - 200 g
- sól - 1 art.
- Chili - 1 rzecz
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, obierz pomidory i przepuść wszystko przez maszynę do mięsa.
Wyślij tam cebulę i chili.
Zagotuj sos, dodaj cukier i zamieszaj.
Zanurz wszystkie warzywa w gotującym się sosie w jednym pęczku, gotuj przez kilka minut i usuń.
Dodaj przyprawy i gotuj tkemali przez kolejne 25 minut na małym ogniu.
Zmiel sos przez sito, gotuj przez kolejne 25 minut i wlej ocet na kilka minut przed końcem.
Zwiń tkemali w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy