tkemali ze śliwki wiśniowej i pomidorów na zimę

1 godz. 20 min.
4 porcje
Tkemali ze śliwki wiśniowej i pomidorów na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Istnieją dziesiątki przepisów tkemali, a wśród nich nie można wyróżnić jednego uniwersalnego. Każdy ma swoje sekrety i subtelności, tak jak w przypadku każdej charakterystycznej narodowej potrawy o bogatej historii. Tym razem przygotujemy tkemali ze śliwki wiśniowej i pomidorów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, obierz pomidory i przepuść wszystko przez maszynę do mięsa.

Wyślij tam cebulę i chili.

Zagotuj sos, dodaj cukier i zamieszaj.

Zanurz wszystkie warzywa w gotującym się sosie w jednym pęczku, gotuj przez kilka minut i usuń.

Dodaj przyprawy i gotuj tkemali przez kolejne 25 minut na małym ogniu.

Zmiel sos przez sito, gotuj przez kolejne 25 minut i wlej ocet na kilka minut przed końcem.

Zwiń tkemali w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy