chrupiące marynaty z kwasem cytrynowym na zimę

20 min
10 porcji
Chrupiące kiszone ogórki z kwasem cytrynowym na zimę
Vankad, stock.adobe.com
0

Skończył się ocet i nie chcesz biegać po niego do sklepu? Możesz gotować chrupiące kiszone ogórki z kwasem cytrynowym. Jednocześnie warzywa są nadal tak smaczne, umiarkowanie kwaśne i słone. Opisuję przepis w szczegółach.

Składniki

  • ogórki - 3 kg
  • koperek - 6 parasole
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • cukier (bez zjeżdżalni) – 4 art.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 4 art.
  • woda - 2,7 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, odetnij brzegi i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.

Umieść parasole koperkowe na dnie przygotowanych słoików.

Mocno ubij ogórki, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoikach.

Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na pół godziny.

Odcedź na patelni, ponownie zagotuj i wlej do słoików.

Po pół godzinie odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy.

Gotuj przez 2 minuty, wlej do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy