Skończył się ocet i nie chcesz biegać po niego do sklepu? Możesz gotować chrupiące kiszone ogórki z kwasem cytrynowym. Jednocześnie warzywa są nadal tak smaczne, umiarkowanie kwaśne i słone. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, odetnij brzegi i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Umieść parasole koperkowe na dnie przygotowanych słoików.
Mocno ubij ogórki, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoikach.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na pół godziny.
Odcedź na patelni, ponownie zagotuj i wlej do słoików.
Po pół godzinie odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy.
Gotuj przez 2 minuty, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy