Jeśli masz ochotę na satysfakcjonujący, ale łatwy lunch, możesz ugotować zupę z kluskami kukurydzianymi. Proste danie nie zajmie ci dużo czasu. Ponadto jest przygotowywany z najczęstszych składników. Chyba że mąka kukurydziana może nie być pod ręką,ale można ją kupić w każdym sklepie.
Składniki
- papryka - pół
- szczypiorek - 2 stem
- pietruszka - 3 gałązki
- włoskie zioła - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 1,5 L
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 150 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (ciepły) – 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę, pietruszkę i zieloną cebulę pokrój na małe kawałki.
Zagotuj bulion warzywny, dodaj paprykę, włoskie zioła, natkę pietruszki i gotuj przez 10 minut.
Połącz jajko, mąkę kukurydzianą, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej ciepłą wodę i zagniataj ciasto o średniej gęstości.
Uformuj ciasto w cienką kiełbasę i pokrój na kawałki o podobnej wielkości.
Wlej półfabrykaty ciasta do wrzącej zupy. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna patelni. Gotuj przez 7 minut.
Sól, posyp zieloną cebulą i nalegaj pod pokrywką przez 10-15 minut.