morele połówki w syropie na zimę bez sterylizacji
Morele w puszkach używam zimą do sałatek owocowych, do wypieków, a nawet do płatków śniadaniowych. Do tego zbioru lepiej wybrać lekko zielonkawe, niedojrzałe morele, aby owoce nie gotowały się i nie zamieniały w słodkie puree.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na małym ogniu ugotuj syrop, łącząc cukier, wodę i kwas cytrynowy i dodając przyprawy.
Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Gdy syrop się zagotuje, zanurz w nim połówki moreli, delikatnie wymieszaj i ponownie zagotuj.
Włóż wrzące morele w syropie do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, umieść tam przyprawy, przykryj sterylnymi pokrywkami.
Odcedź pozostały syrop z powrotem na patelnię i ponownie zagotuj. Wlej morele do góry słoików wrzącym syropem, zwiń. Odwróć słoiki z morelami w puszkach do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia na jeden dzień. Przedmiot obrabiany można przechowywać w temperaturze pokojowej.