Konfitura z gruszek

2 godz. 0 min.
3 puszki
Konfitura z gruszek
New Africa, stock.adobe.com
0

Co zaskakujące, gruszki nie są często używane do zbioru na zimę. I bardzo na próżno. Robią pyszny dżem, dżem i konfitury. Jednym z takich ciekawych przepisów Chcę się z Wami podzielić. Przysmak jest delikatny, pachnący i umiarkowanie pikantny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.

Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

W garnku do gotowania umieść imbir i gruszki, dodaj cukier i sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj, przykryj garnek i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Następnie umieść patelnię z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę, przez pół godziny.

Wlej wrzącą konfiturę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzoną konfiturę gruszkową przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy