Co zaskakujące, gruszki nie są często używane do zbioru na zimę. I bardzo na próżno. Robią pyszny dżem, dżem i konfitury. Jednym z takich ciekawych przepisów Chcę się z Wami podzielić. Przysmak jest delikatny, pachnący i umiarkowanie pikantny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
W garnku do gotowania umieść imbir i gruszki, dodaj cukier i sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj, przykryj garnek i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Następnie umieść patelnię z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę, przez pół godziny.
Wlej wrzącą konfiturę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzoną konfiturę gruszkową przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.