Dżem figowy jest pyszny i interesujący. Ale bardziej lubię toczyć w słoikach w całości, tylko w syropie. Okazuje się pełnoprawny gotowy deser. Nie potrzebuje nawet jogurtu ani twarogu – możesz po prostu podać takie figi w misce na herbatę.
Składniki
- figi - 1 kg
- woda - 300 ml
- cukier - 800 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.
Oczyść figi, przykryj syropem i pozostaw na noc.
Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez 10-15 minut.
Ponownie ostudź i gotuj przez kolejne 10 minut.
Powtórz poprzedni krok. Na koniec dodaj kwas cytrynowy.
Ułóż figi w syropie w wysterylizowanych słoikach na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy