figi na zimę w syropie

1 godz. 0 min.
4 porcje
Figi na zimę w syropie
Viiviien, stock.adobe.com
0

Dżem figowy jest pyszny i interesujący. Ale bardziej lubię toczyć w słoikach w całości, tylko w syropie. Okazuje się pełnoprawny gotowy deser. Nie potrzebuje nawet jogurtu ani twarogu – możesz po prostu podać takie figi w misce na herbatę.

Składniki

  • figi - 1 kg
  • woda - 300 ml
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Oczyść figi, przykryj syropem i pozostaw na noc.

Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez 10-15 minut.

Ponownie ostudź i gotuj przez kolejne 10 minut.

Powtórz poprzedni krok. Na koniec dodaj kwas cytrynowy.

Ułóż figi w syropie w wysterylizowanych słoikach na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy