pomidory po królewsku na zimę

30 min
1 puszka 3 l
Pomidory po królewsku na zimę
pykovictor2, stock.adobe.com
0

Kęs otrzymał swoją piękną nazwę nie tylko ze względu na tytułową odmianę pomidorów, ale także ze względu na pyszny słodki smak-do marynaty dodaje się imponującą ilość cukru, który czasami jest nawet zastępowany miodem. Okazuje się bardzo smaczne!

Składniki

  • pomidory - 1,5 kg
  • papryka - 1/4 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • koperek - 1 parasol
  • czarny pieprz (groszek) – 3 szt.
  • Goździk - 3 szt.
  • liść laurowy - 1 szt.
  • woda - ile wejdzie do słoika
  • ocet (9%) – 1 art.
  • sól - 1 art.
  • cukier - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i nakłuj je wykałaczką w kilku miejscach.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść parasol koperkowy, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki i plastry papryki.

Napełnij słoik pomidorami do góry.

Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut. Następnie spuść wodę.

Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plastry do słoika, dodaj sól i cukier, wlej ocet.

Zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Natychmiast zwiń słoik, odwróć go do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone pomidory po królewsku przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy