Kęs otrzymał swoją piękną nazwę nie tylko ze względu na tytułową odmianę pomidorów, ale także ze względu na pyszny słodki smak-do marynaty dodaje się imponującą ilość cukru, który czasami jest nawet zastępowany miodem. Okazuje się bardzo smaczne!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i nakłuj je wykałaczką w kilku miejscach.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść parasol koperkowy, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki i plastry papryki.
Napełnij słoik pomidorami do góry.
Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut. Następnie spuść wodę.
Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plastry do słoika, dodaj sól i cukier, wlej ocet.
Zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Natychmiast zwiń słoik, odwróć go do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone pomidory po królewsku przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.