
Ulubiony deser można również przygotować bez cukru. Łatwo jest zastąpić go miodem i słodkimi jabłkami. W przeciwnym razie przepis niewiele różni się od standardowego. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Po przekłuciu powinien być suchy.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 175 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- miód - 5 art.
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- masło (do smarowania formy) – 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka i rozbij je do głębokiej miski.

Dodaj sól i ubij mikserem, aż będzie puszysty.

Przesiej mąkę, wymieszaj z sodą i wanilią.

Dodaj mąkę do mieszanki jajecznej, dodaj miód i dobrze wymieszaj.

Jabłka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.

Nasmaruj formę olejem i przykryj papierem do pieczenia.

Wlej trochę ciasta do formy, ułóż warstwę jabłek i posyp cynamonem.

Wlać pozostałe ciasto i ponownie ułożyć jabłka, tworząc ładny wzór.

Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Posyp gotową Charlotte mielonym cynamonem.
