Każda gospodyni ma swoje ulubione przepisy. Dla niektórych skład i metoda gotowania są ważne, inni bardziej cenią szybkość. Spróbuj szarlotki z gotowego ciasta francuskiego. Szybki, prosty i pyszny-idealny we wszystkim!
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- żółtka (do smarowania ciasta) – 1 rzecz
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
- jabłka - 3 kawałki
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozgrzej ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać z nasion, obrać i pokroić w małe plasterki.
Przenieś jabłka do miski, posyp cukrem i mielonym cynamonem, wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto, Wytnij okrąg o żądanej średnicy. Pozostaw około trzeciej części ciasta na wierzchnią warstwę.
Nasmaruj formę olejem roślinnym, ułóż okrągły półfabrykat ciasta.
Ułóż równomiernie nadzienie jabłkowe.
Pokrój pozostałe ciasto w te same paski i ułóż na wierzchu nadzienia, tworząc dużą klatkę.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj ciasto żółtkiem.
Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.