Najsmaczniejsze klopsiki pochodzą z indyka. Ponadto mięso to należy do produktów dietetycznych, dzięki czemu potrawy z niego można uznać za przydatne. Proponuję uzupełnić listę takich przepisów o jeszcze jeden-klopsiki z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym.
Składniki
- mielony Indyk - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- biały chleb - 50 g
- mleko - pół szklanki
- Olej roślinny - 60 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- śmietana - 350 g
- rosół z kurczaka - 150 ml
- czosnek - 4 ząbki
- mąka - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Chleb połamać na kawałki i moczyć w ciepłym mleku przez 5 minut.
Połącz mielonego indyka, jajko, sól, chmiel suneli i zmielony czarny pieprz.
Dodaj lekko wyciśnięty chleb i wszystko dobrze wymieszaj.
Nabierz łyżką trochę mięsa mielonego i uformuj dłońmi małą kulkę. Powtórz z resztą mięsa mielonego.
Klopsiki ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Na osobnej patelni zagotuj bulion, dodaj śmietanę zmieszaną z mąką, solą i zmielonym czarnym pieprzem. Wyciśnij czosnek przez prasę i wymieszaj.
Wlej powstały sos na patelnię z klopsikami, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Posyp gotowe danie drobno posiekaną natką pietruszki.