dania główne 22.01.2022

klopsiki z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym

35 min
6 porcji
Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo
0

Najsmaczniejsze klopsiki pochodzą z indyka. Ponadto mięso to należy do produktów dietetycznych, dzięki czemu potrawy z niego można uznać za przydatne. Proponuję uzupełnić listę takich przepisów o jeszcze jeden-klopsiki z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym.

Składniki

dla klopsików:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Chleb połamać na kawałki i moczyć w ciepłym mleku przez 5 minut.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połącz mielonego indyka, jajko, sól, chmiel suneli i zmielony czarny pieprz.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj lekko wyciśnięty chleb i wszystko dobrze wymieszaj.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Nabierz łyżką trochę mięsa mielonego i uformuj dłońmi małą kulkę. Powtórz z resztą mięsa mielonego.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Klopsiki ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Na osobnej patelni zagotuj bulion, dodaj śmietanę zmieszaną z mąką, solą i zmielonym czarnym pieprzem. Wyciśnij czosnek przez prasę i wymieszaj.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wlej powstały sos na patelnię z klopsikami, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Posyp gotowe danie drobno posiekaną natką pietruszki.

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy