dania główne 26.01.2022

kotlety wieprzowe w cieście serowym

50 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe w cieście serowym
0

Jak pyszne są kotlety w cieście serowym! Używam tego przepisu, gdy muszę ugotować coś świątecznego. W zależności od rodzaju sera danie nieznacznie zmienia smak. Podawać takie kotlety polecam gorące i koniecznie z sosem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na cienkie talerze.

Kotlety wieprzowe w cieście serowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron. Posyp powstałe półfabrykaty solą i mielonym pieprzem.

Kotlety wieprzowe w cieście serowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Ubij jajka widelcem z solą i mielonym pieprzem. Dodaj starty ser i wymieszaj.

Kotlety wieprzowe w cieście serowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej mąkę na szeroki talerz.

Kotlety wieprzowe w cieście serowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w mieszance serowo-jajecznej i ułożyć na rozgrzanej patelni z masłem.

Kotlety wieprzowe w cieście serowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Kotlety wieprzowe w cieście serowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy