
Jak pyszne są kotlety w cieście serowym! Używam tego przepisu, gdy muszę ugotować coś świątecznego. W zależności od rodzaju sera danie nieznacznie zmienia smak. Podawać takie kotlety polecam gorące i koniecznie z sosem!
Składniki
- wieprzowina (filet) – 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 200 g
- mąka - 4 art.
- Olej roślinny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na cienkie talerze.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron. Posyp powstałe półfabrykaty solą i mielonym pieprzem.

Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Ubij jajka widelcem z solą i mielonym pieprzem. Dodaj starty ser i wymieszaj.

Wlej mąkę na szeroki talerz.

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w mieszance serowo-jajecznej i ułożyć na rozgrzanej patelni z masłem.

Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
