Młode pędy szparagów są często używane w kuchni europejskiej. Są gotowane, pieczone, dodawane do sałatek i marynowane. Ostatnio uwielbiałem szparagi na grillu. Trudno znaleźć słowa opisujące jej niesamowity smak. Lepiej spróbuj sam!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj szparagi, odetnij szorstkie krawędzie, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Umieścić w szerokiej misce, posypać solą, pieprzem i skropić olejem.
Pokrój cytrynę na pół. Wyciśnij sok z jednej części i dodaj do miski ze szparagami. Pokrój drugą część w plasterki i odłóż na bok.
Delikatnie wymieszaj szparagi, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 15 minut.
Umieść szparagi na wysmarowanym ruszcie i smaż przez 5-7 minut, często obracając.
Podawaj szparagi z pozostałymi plasterkami cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy