To jedna z najbardziej niezwykłych zapiekanek z twarogu, jakie zrobiłam, pomimo prostoty składników. Będziesz potrzebował domowego ziarnistego twarogu, ryżu i wiśni. A co z tym zrobić dalej i co się w rezultacie okaże, dowiesz się w przepisie.
Składniki
- ryż - 200 g
- twaróg - 400 g
- mleko - 600 ml
- wiśnia (bez pestek) – 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 150 g
- masło - 50 g
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ryż we wrzącym mleku przez około 20 minut.
Ubij żółtka miękkim masłem i cukrem. Dodaj twaróg i wymieszaj.
Dodaj tam ryż, a następnie wiśnie.
Ubij białka solą na szczyty i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Włóż masę do formy i wyślij do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy