Talerz przepysznego gulaszu pomoże szybko zregenerować siły i ogrzać się w chłodne dni. Przygotuj wołowinę z ziemniakami i marchewką. Ta opcja zastąpi zarówno pierwszą, jak i drugą. Możesz podawać z piklami lub świeżymi warzywami.
Składniki
- wołowina - 500 g
- ziemniaki - 400 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- pasta pomidorowa - 60 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- kminek - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż wołowinę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj ziemniaki, kminek, liście laurowe i groszek ziela angielskiego w moździerzu. Smaż wszystko razem przez 10 minut.
Połącz ciepłą wodę, koncentrat pomidorowy i mąkę.
Wlej powstałą mieszaninę na patelnię z mięsem i ziemniakami, wymieszaj i przykryj. Gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
Sól i zdejmij z ognia. Gotowe danie można posypać ziołami.